Ορεινή πεζοπορία στη Χαράδρα του Βίκου

Η Πανελλήνια Ημέρα Αθλητισμού υπήρξε η αφορμή για τους μαθητές της Ε΄ και της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου να γνωρίσουν το Κεντρικό Ζαγόρι και τη Χαράδρα του Βίκου. Την Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, ξεκίνησαν από το κέντρο της πόλης για τη Βίτσα, όπου επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό του Αγ. Νικολάου, κτίσμα του 1612/3. Παρά το χαμηλό φωτισμό οι αγιογραφίες του Παντοκράτορα, από τη ζωή και τα θαύματα του Χριστού, της Παναγίας, του Αγίου Νικολάου και των Αγίων, που κοσμούν το εσωτερικό του ναού, μαγνήτισαν το βλέμμα. Η αγιογράφηση έγινε το 1618/19 από τον Μιχαήλ από το Λινοτόπι της Καστοριάς. Ευχαριστούμε το προσωπικό του τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και τον επίτροπο του Ιερού Ναού, που με τη βοήθειά τους κατέστη δυνατή η επίσκεψη.

Στη συνέχεια ξεκίνησε η πεζοπορία από την πλατεία του χωριού, όπου δεσπόζει ο τεράστιος πλάτανος. Οι μαθήτριες και οι μαθητές κατεβαίνοντας τη Σκάλας της Βίτσας είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τη μεγαλοπρέπεια της χαράδρας. Σε μία ώρα έφτασαν στο γεφύρι του Μίσιου (1748), που ενώνει την κοίτη του Βίκου και συνδέει τη Βίτσα με το Κουκούλι. Τελικός προορισμός του γεφύρι του Κόκκορη (1750), ανάμεσα στο Δίλοφο, τη Βίτσα, το Κουκούλι και τους Κήπους.

Στην πεζοπορία μας συνόδευσαν δύο μέλη του Σώματος Εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού, που ευχαριστήσουμε για τη βοήθειά τους.

Το χωριό Βίτσα Ζαγορίου
Άποψη της εντυπωσιακής Χαράδρας του Βίκου
Το γεφύρι του Μίσιου από ψηλά
Μαθητές, εκπαιδευτικοί και εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού στο γεφύρι του Μίσιου
Πάνω στο γεφύρι του Μίσιου
Τα παιδιά στο γεφύρι του Κόκκορη
Δημοσιεύθηκε στην Ανακοινώσεις, Αρχική, Δράσεις Σχολείου, Έκτη Δημοτικού, Πέμπτη Δημοτικού, Σχολικό Έτος 2023-2024. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.