“Ταξίδι στην παλαιοχριστιανική Νικόπολη” για την ΣΤ΄ Δημοτικού

Την Τρίτη στις 7 Νοεμβρίου 2023, οι μαθήτριες και οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στον μεγαλύτερο αρχαιολογικό χώρο της Ελλάδας, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Ταξίδι στην παλαιοχριστιανική Νικόπολη».

Επίκεντρο υπήρξαν οι Βασιλικές, οι εκκλησίες δηλαδή της παλαιοχριστιανικής Νικόπολης (5ος–6ος αι. μ.Χ.),  με έμφαση  στον αρχιτεκτονικό τύπο και τα περίφημα ψηφιδωτά τους δάπεδα και ειδικά η Βασιλική Α (επισκόπου Δομετίου).

Οι δύο νέες αρχαιολόγοι, Μαρία και Μυρτώ, υπήρξαν εξαιρετικές στην ξενάγηση και ενημέρωση για την αρχαία πόλη, τις Βασιλικές, τα μνημεία, τα τείχη. Η δημιουργία της Νικόπολης ξεκίνησε στις 2 Σεπτεμβρίου του 31 π.Χ., όταν μετά την ναυμαχία του Ακτίου, ο Οκταβιανός νικώντας το στόλο του Μάρκου Αντωνίου και της Κλεοπάτρας, στην ουσία στέφθηκε πρώτος αυτοκράτορας της Ρώμης και για να διαιωνίσει τη νίκη του αποφάσισε να χτίσει μια πόλη, που θα εξιστορεί τον θρίαμβό του.

Τη σκυτάλη ανέλαβε, στο αρχαιολογικό μουσείο, η υπεύθυνη αρχαιολόγος του προγράμματος, Ελπίδα Σαλταγιάννη, η οποία αφού παρουσίασε με ζωντάνια, την ιστορία, τις αίθουσες και τα εκθέματα, οδήγησε τα παιδιά στο εργαστήριο. Εκεί, χωρισμένα σε ομάδες, με την καθοδήγηση του προσωπικού, έφτιαξαν μικρά ψηφιδωτά και συμπλήρωσαν το φυλλάδιο της Νικόπολης.

Ευχαριστούμε θερμά τις αρχαιολόγους και όλο το προσωπικό του αρχαιολογικού μουσείου Νικόπολης για την υπέροχη ημέρα πολιτισμού, που μας πρόσφεραν

 

 

Δημοσιεύθηκε στην Αρχική, Δράσεις Σχολείου, Έκτη Δημοτικού, Σχολικό Έτος 2023-2024. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.