Επίσκεψη στην ανακαινισμένη Οικία Κωνσταντίνου Φρόντζου

Ένα κρυμμένο πολιτιστικό θησαυρό αποκάλυψε στους μαθητές/-ριες του Ε1, η ανακαινισμένη κατοικία του αείμνηστου ιδρυτή της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, Βουλευτή και Δημάρχου Ιωαννίνων, Κωνσταντίνου Φρόντζου (19041986).

Με οικοδεσπότη τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Μελετών Ιονίου καί Αδριατικού Χώρου και καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Κωνσταντίνο Πέτσιο, τα παιδιά γνώρισαν την προσωπικότητα του Φρόντζου, μέσα από τους χώρους, τα έπιπλα, τα αντικείμενα και τις φωτογραφίες.

Η ξενάγηση στο σπίτι, που κτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, ενεργοποιούσε όλες τις αισθήσεις αφού οι μικροί επισκέπτες όχι μόνο έβλεπαν και άκουγαν, αλλά ψηλάφησαν τα έπιπλα και τα πράγματα, τα οποία ανέδυαν μυρωδιές από το παρελθόν και στο τέλος γεύτηκαν και ένα μικρό κέρασμα.

Η γνώση όμως δεν περιορίστηκε στα άψυχα αλλά επεκτάθηκε στον άνθρωπο. Γιατί, ο Κώστας Φρόντζος ήταν το παράδειγμα, για το πως ένας άνθρωπος κατάφερε και ενεργοποίησε δυνάμεις και κληροδοτήθηκε ένα ιδιαίτερα αξιόλογο πολιτιστικό έργο στην πόλη μας και στην Ήπειρο. Η Ε.Η.Μ., το Θέατρο και το Τουριστικό Περίπτερο στο λόφο πάνω από την πόλη, η Βιβλιοθήκη, το Πνευματικό Κέντρο, το Λαογραφικό μουσείο, το Αρχείο των Εφημερίδων του Ηπειρωτι­κού τύπου και οι εκδόσεις, έγιναν θεσμός και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του Γιαννιώτικου πολιτισμού.

Συνοδοί ήταν ο εκπαιδευτικός Αγγλικής Γλώσσας Αντώνης Καραπέτσιος και η δασκάλα του τμήματος Ειρήνη Μακρίδη.

Συγχαρητήρια στο Ίδρυμα Μελετών Ιονίου καί Αδριατικού Χώρου για την πρωτοβουλία να ανοίξει η Οικία Φρόντζου τις πόρτες της στο Γιαννιώτικο κοινό!

Δημοσιεύθηκε στην Αρχική, Δράσεις Σχολείου, Ευρωπαϊκά και Διεθνή Προγράμματα, Μαθαίνω για το δάσος, Πέμπτη Δημοτικού, Σχολικό Έτος 2023-2024. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.