Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023
Ελάφια, αγρίμια της Κρήτης, αγριοπρόβατα μέσα σ΄ ένα καταπληκτικό φυσικό περιβάλλον, που περικλείεται από τεράστιους ορεινούς όγκους. Τα Ελληνοαλβανικά σύνορα κόβουν στη μέση τη Νεμέρτζικα (2.209μ.) και το Γράμμο (.2520μ.) ενώ ο Αώος – ένας μοναδικός ποταμός ελεύθερης ροής – διατρέχει τον κάμπο της Κόνιτσας και ορίζει τον εθνικό δρυμό, με την Τύμφη (Γκαμήλα 2.497μ.) και το Σμόλικα (2.637μ.). Εκεί, που ενώνονται τα δύο ποτάμια ο Αώος και ο Σαραντάπορος, δημιουργήθηκε ένα υπέροχο πάρκο, το οποίο φιλοξενεί προστατευόμενα είδη και βελτιώνει και ευαισθητοποιεί την περιβαλλοντική συνείδηση των επισκεπτών, μικρών και μεγάλων. Ο κτηνίατρος, εμπνευστής και δημιουργός του χώρου, Γεώργιος Τάσσος, γίνεται ξεναγός και δάσκαλος για τους μαθητές του Ε1. Ο πλούτος της χλωρίδας και της πανίδα της Βόρειας Πίνδου και ειδικά της περιοχής αυτής, ξεδιπλώνεται στα μάτια των παιδιών. Στην επιτυχία της εκδρομής καθοριστικός παράγοντας αποτελεί η μέρα που πρόσφερε ποικιλία καιρικών φαινομένων: χιονισμένες βουνοκορφές, καλυμμένος από ομίχλη ο ρους των ποταμών και ένας λαμπρός ήλιος, που κατά διαστήματα κρυβόταν πίσω από αραιές νεφώσεις.
Στη συνέχεια, τα παιδιά και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί Ρένα Μακρίδη και Αντώνης Καραπέτσιος, πηγαίνουν στην ιστορική μονή Μολυβδοσκέπαστης, για να προσκυνήσουν τη χάρη της Παναγίας, στην Κοίμηση της οποίας, πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου. Η ίδρυση του μοναστηριού χάνεται στην αχλή του χρόνου, με την παράδοση να διασώζει ως κτήτορα τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Πωγωνάτο (7ος αιώνας). Βέβαιο είναι ότι, το καθολικό στέκει για σχεδόν μία χιλιετηρίδα στην άκρη του ελληνικού χώρου και διά των λειτουργών του, προσφέρει πνευματικούς ποταμούς στους πιστούς! Οι θαυμάσιες αγιογραφίες, παρ΄όλο που φέρουν τις φθορές των αιώνων, συντελούν στη δημιουργία του κατανυκτικού κλίματος μέσα στο Ναό. Ευχαριστούμε θερμά τον Ηγούμενο Αρσένιο και τους πατέρες, που μας δέχτηκαν, παρ’ ότι η Μονή παραμένει κλειστή κάθε Δευτέρα.
Τελευταία στάση, στην πηγή του νερού. Λίγες εκατοντάδες μέτρα από το Μπουραζάνι, εκεί, όπου η γη προσφέρει άφθονο το δώρο της ζωής, για να ξεδιψάσουν άνθρωποι, ζώα και φυτά!
Η εκπαιδευτική εκδρομή, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων του προγράμματος «Μαθαίνω για τα Δάση».