Μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση για τη λύσσα και τις φόλες στα βουνά

Η κτηνίατρος της Περιφέρειας Ηπείρου κα. Χρυσάνθη Καραπέτσιου, μίλησε στα παιδιά του Ε1, για τη λύσσα και τα δηλητηριασμένα δολώματα. Όπως τονίστηκε, στην Ελλάδα δεν έχει εμφανιστεί κρούσμα λύσσας, από το 2014. Αντίθετα με γειτονικές χώρες, στις οποίες έχουν εντοπιστεί ζώα με λύσσα. Για το λόγο αυτό, όσοι βρίσκονται στην ύπαιθρο – αγρότες, ορειβάτες, περιπατητές ή τουρίστες – θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Τα τελευταία χρόνια γίνονται ρίψεις από αέρος εμβολίων, με τη μορφή δολωμάτων, ώστε τα άγρια ζώα να αποκτήσουν ανοσία ενάντια στη λύσσα.

Τα δηλητηριασμένα δολώματα (φόλες) αποτελούν μια μόνιμη πηγή κινδύνου για όλη την πανίδα (άγρια και ήμερα ζώα). Δυστυχώς, η πρακτική της εξόντωσης ζώων, όπως λύκοι ή αλεπούδες, δεν περιορίζεται σε ένα και μόνο ζώο αλλά ξεκινά μια αλυσίδα θανάτου, η οποία περιλαμβάνει ακόμη και κυνηγητικούς σκύλους ή τσοπανόσκυλα! Ιδιαίτερα ευάλωτα είναι τα πτηνά, όπως οι Γύπες. Τα είδη αυτά έχουν τον ρόλο των καθαριστών της φύσης, καθώς καταναλώνουν νεκρά ζώα, συμβάλλοντας έτσι στην έγκαιρη απομάκρυνσή τους από την ύπαιθρο, αποτρέποντας την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών. Τρώγοντας όμως, μολυσμένα πτώματα, πεθαίνουν και αυτά. Έτσι, κινδυνεύουν με εξαφάνιση από τον ελληνικό χώρο. Για να σταματήσει αυτή η καταστροφική και απαράδεκτη συμπεριφορά κάποιων ασυνείδητων ατόμων, χρειάζεται η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού. Επιπλέον, σκύλοι-ανιχνευτές δηλητηριασμένων δολωμάτων, εκπαιδεύονται ώστε να «καθαρίζουν» το φυσικό περιβάλλον από τις φόλες.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2024, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολείου, στο πλαίσιο των δράσεων του προγράμματος «Μαθαίνω για τα Δάση».

Δημοσιεύθηκε στην Αρχική, Δράσεις Σχολείου, Ευρωπαϊκά και Διεθνή Προγράμματα, Μαθαίνω για το δάσος, Σχολικό Έτος 2023-2024. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.