Πεζοπορία στο Φαράγγι του Βίκου

Συνεχίζοντας τις δράσεις, του διεθνούς προγράμματος “Μαθαίνω για τα Δάση” (διεθνής ιστοσελίδα: http://www.leaf.global) της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, οι μαθητές/-ριες του Ε1, τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 γνώρισαν ένα πανέμορφο, χαρακτηριστικό κομμάτι του Εθνικό Δρυμού.

Εκείνη τη μέρα, που γιόρταζε η Γη, είχαν την τύχη να βρίσκεται μαζί τους ο βιολόγος Χαρητάκης Παπαϊωάννου, ένας επιστήμονας, που έχει συνδέσει τα βήματά του – μεταφορικά και κυριολεκτικά – με την Ηπειρωτική Φύση και ιδιαίτερα την προστασία του αγριόγιδου. Το όμορφο αυτό ζώο, θα μπορούσε να αποτελέσει το σύμβολο της Πίνδου. Τη συντροφιά αποτελούσαν ακόμη, η αρχιτέκτονας Παναγιώτα Κουτσούκου, η περιβαλλοντολόγος Δήμητρα Παπαϊωαννίδου, από το Οικομουσείο Ζαγορίου και από τους Εθελοντές Σαμαρείτες του Ερυθρού Σταυρού η Μαρία, ο Αλέκος και η Νικολίνα, η τελευταία υπήρξε μαθήτρια του Καπλανείου και πλέον πτυχιούχος Χημικός. Η παρουσία των εθελοντών είναι πάντα πολύτιμη!

Τα παιδιά έμαθαν χίλια – δυό πράγματα για το Δρυμό, τη σπάνια χλωρίδα του και την πανίδα του, περπατώντας στο μονοπάτι, αγγίζοντας πέτρες και δέντρα, παρατηρώντας τα χρώματα του ουρανού, του δάσους και του νερού , ακούγοντας τους ήχους της φύσης και παίζοντας.

Ξεχωριστή στιγμή, η αφήγηση τεσσάρων κεφαλαίων: Το Μοναστήρι, Ο Εσπερινός, το Απόδειπνο και η Λειτουργία, από τα Ψηλά Βουνά του Ζαχαρία Παπαντωνίου, μπροστά στο μικρό ναό της Παναγίας. Τα παιδιά απόδωσαν εξαιρετικά το νόημα και το ύφος του κειμένου, παρά την κούραση από την πεζοπορία!

Θα πρότεινα λοιπόν, να κάνουμε πράξη το σύνθημα του οργανισμού Learning about Ecosystems and Forests (LEAF):

Using Nature as a Classroom

Ας χρησιμοποιήσουμε τη Φύση ως Αίθουσα Διδασκαλίας!

Δημοσιεύθηκε στην Ευρωπαϊκά και Διεθνή Προγράμματα, Μαθαίνω για το δάσος, Πέμπτη Δημοτικού, Σχολικό Έτος 2023-2024. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.