Μετά την ένταξη του Σχολείου μας στο εθνικό θεματικό δίκτυο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με τίτλο: «Κάστρο, ο τόπος το ορίζει και ο άνθρωπος το χτίζει» του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μολάων (https://kpemolaon.gr/) και στο πλαίσιο των δράσεων του προγράμματος “Κάστρα και Οχυρώσεις 22.000 χρόνια”.
Την περασμένη Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, η Δ’ τάξη ανέβηκε και περιηγήθηκε στην ακρόπολη του λόφου της Καστρίτσας. Η αρχαία Τέκμων, σύμφωνα με τον μεγάλο αρχαιολόγο της Ηπείρου, Σωτήρη Δάκαρη, υπήρξε η μία από τις δύο ακροπόλεις που δέσποζαν στο λεκανοπέδιο. Η άλλη ήταν η Πασσαρώνα, στο ύψωμα Γαρδίκι. Είχαν οπτική επαφή και ήταν κτισμένες στο ίδιο υψόμετρο, 750μ. Υπήρξαν η έδρα του Βασιλείου του αρχαίου φύλου των Μολοσσών και έφτασαν στην ακμή τους τον 3ο αι. π.Χ.. Η καταστροφή ήρθε το 167 π.Χ., όταν η Τέκμων πολιορκήθηκε και λεηλατήθηκε από τις λεγεώνες του Αιμίλιου Παύλου. Παρά το γεγονός αυτό, η πόλη κατάφερε να επιβιώσει μέχρι τον 6ο μ.Χ. αι. Ο λόφος της Καστρίτσας όμως, κρύβει ιστορία χιλιετηρίδων. Το σπήλαιο, όπου ξεκίνησαν ανασκαφές από Έλληνες και Βρετανούς αρχαιολόγους τη δεκαετία του ΄60, κατοικήθηκε πριν από 22.000 χρόνια! Τα ευρήματα πηγαίνουν πίσω στην Παλαιολιθική, στη Νεολιθική μέχρι την εποχή του χαλκού και του σιδήρου.
Ο πύργος της νότιας πλευράς είναι φυσικά ό,τι πιο εντυπωσιακό! Τα παιδιά περιηγήθηκαν ακόμη, ανάμεσα στα τείχη, τις πύλες, τις οικίες, τις δεξαμενές και τα οθωμανικά κτίσματα.
Ο δεύτερος και τελευταίος σταθμός ήταν η Ιερά Μονή Προδρόμου. Είναι αφιερωμένη στη Σύλληψη του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστή Ιωάννη και ιδρύθηκε τον 11ο– 12ο αι. Το παλιό καθολικό είναι σπάνιος τύπος τετράκογχου σταυροειδούς με οκτάγωνο τρούλο. Οι τοιχογραφίες είναι του 17ου αι. Καταστράφηκε πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά διασώθηκε και σήμερα λειτουργεί ως γυναικείο μοναστήρι. Η φιλόξενη συνοδεία υποδέχτηκε τα παιδιά και ακολούθησε το παραδοσιακό κέρασμα. Οι εκπαιδευτικοί, που υλοποίησαν την εκπαιδευτική επίσκεψη, ήταν οι δασκάλες Μαίρη Λύτου, Αγαθή Σοπικιώτη, Χριστίνα Αλεξίου και ο εκπαιδευτικός Αγγλικής Γλώσσας Αντώνης Καραπέτσιος.