Το Εργαστήριο Πληροφορικής απέκτησε πλακέτες micro:bit. Το Micro:bit είναι ένας μικρός υπολογιστής, γνωστός και ως μικροελεγκτής και φτιάχτηκε για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Χρησιμοποιεί βιβλιοθήκες ανοικτού κώδικα αλλά ταυτόχρονα και ισχυρά προγραμματιστικά περιβάλλοντα. Είναι κατασκευασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να κάνει τον προγραμματισμό προσβάσιμο από όλους. Είναι εξοπλισμένο με ένα πλούσιο σύνολο αισθητήρων και συσκευών διασύνδεσης και μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών και την αλγοριθμική σκέψη. Διαθέτει, επεξεργαστή, κουμπιά Α & Β που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξεχωριστά ή μαζί για να εκκινήσουν κάποια ενέργεια, οθόνη με 25 φωτάκια Led και αισθητήρας φωτός, ακίδες (Pins), μικρόφωνο, κεραία ραδιοφώνου και Bluetooth, αισθητήρα θερμοκρασίας, πυξίδα, επιταχυνσιόμετρο, υποδοχή Micro USB, ηχείο και υποδοχή μπαταριών.
Το Microsoft MakeCode είναι ένα περιβάλλον προγραμματισμού για όσους κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον κόσμο του προγραμματισμού. Ο πρωταρχικός στόχος του MakeCode είναι να εισαγάγει τον προγραμματισμό με τρόπο προσιτό και ελκυστικό. Για να το πετύχει αυτό, το MakeCode χρησιμοποιεί το μοντέλο προγραμματισμού με μπλοκ, ώστε ο χρήστης να μάθει τις έννοιες του προγραμματισμού με πιο απτό τρόπο. Μόλις ο χρήστης εξοικειωθεί με τα στοιχεία και τη δομή της κωδικοποίησης, μπορεί να προχωρήσει στη δημιουργία πιο σύνθετων προγραμμάτων. Τα μπλοκ αντιστοιχούν απευθείας σε πραγματικές γραμμές κώδικα σε μια γλώσσα προγραμματισμού. Έτσι, μόλις ο χρήστης αποκτήσει μια αίσθηση εμπιστοσύνης και εξοικείωσης με τον τρόπο λειτουργίας των μπλοκ, μπορεί να μεταβεί στην κωδικοποίηση πιο σύνθετων προγραμμάτων στην ίδια τη γλώσσα προγραμματισμού.
Οι μαθητές της Στ’ τάξης προγραμμάτισαν το Micro:bit μέσα από το προγραμματιστικό περιβάλλον Makecode. Υλοποίησαν μια σειρά ασκήσεων που φαίνονται στα παρακάτω βίντεο.
1η άσκηση: Name Badge
2η άσκηση: Heart Beating
3η άσκηση: Emotion budge
4η άσκηση: Step Counter (Βηματομετρητής)
5η άσκηση: Night Light(Ανιχνευτής Φωτός)
6η άσκηση: Παιχνίδι Πέτρα Ψαλίδι Χαρτί
7η άσκηση: Μήνυμα “Stop Bullying”