Η ανέγερση του κτιρίου χρονολογείται στις αρχές του αιώνα. Ήταν μονώροφο και σχεδιάστηκε από τον Περικλή Μελίρρυτο για δημοτικά λουτρά. Τη χρήση αυτή διατήρησε μέχρι και τη δεκαετία του 60. Αργότερα, με δαπάνη του ευεργέτη Γιάννη Καμπέρη (1924-1996) αναμορφώθηκε και προστέθηκε όμορφος, για να στεγάσει τη Ζωσιμαία βιβλιοθήκη.
Η βιβλιοθήκη φέρει το όνομα των Ζωσιμάδων, των οποίων το μέγα κληροδότημα εξακολουθεί και σήμερα να στηρίζει την Παιδεία στα Γιάννενα .Είναι ανυπολόγιστη η προσφορά του Θεοδόσιου, Ιωάννη, Αναστάσιου, Νικολάου, Ζωή και Μιχαήλ Ζωσιμά στον τόπο.
Οι γιοί του πραματευτή από το Γραμμένο, Χατζή – Παναγιώτη Ζωσιμά και της γιαννιώτισσας Μαργαρίτας Τσουκαλά γεννήθηκαν όλοι τους ανάμεσα στα 1754 και 1762.Γρήγορα πλούτισαν και πήραν τη μεγάλη απόφαση να παραμείνουν άγαμοι ώστε αφενός να επιδοθούν απερίσπαστοι στην εθνοφελή δραστηριότητά τους, αφετέρου να κληροδοτήσουν την τεράστια περιουσία τους στη γενέτειρά τους.
Ακολουθώντας το ρεύμα της εποχής(τέλος του 18ου αιώνα) τα εξής αδέρφια ξενιτεύτηκαν, άλλοι στο Λιβόρνο της Ιταλίας και άλλοι στην Νίζνα της Ρωσίας, όπου ίδρυσαν εμπορικούς οίκους. Αργότερα εγκαταστάθηκαν στη Μόσχα και ανέπτυξαν ισχυρές διασυνδέσεις με την τσαρική αυλή. Μάλιστα η αυτοκράτειρα Μαρία αποκαλούσε το Ζωή ως το “καύχημα των Γραικών”.
Πρέπει να τονιστεί ότι ένα από τα μεγαλύτερα έργα των εθνικών αυτών ευεργετών ήταν η χρηματοδότηση του ιδρύματος της “ελληνικής βιβλιοθήκης” του Διδασκάλου του Γένους Αδαμάντιου Κοραή στο Παρίσι το 1805.Από το ίδρυμα αυτό εκδόθηκαν τα συγγράμματα των αρχαίων κλασσικών που ξαπλώθηκαν σε ολόκληρο το σκλαβωμένο έθνος.
Η συμβολή των Ζωσιμάδων, των οποίων η οικογένεια έσβησε με την αποδημία του Νικολάου το 1842, είναι μοναδική στην εθνική αναγέννηση.
Η δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων, που ιδρύθηκε το 1828 παράλληλα με την ίδρυση της Ζωσιμαίας Σχολής, από τους αδερφούς Ζωσιμάδες, είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Απευθύνεται στους κατοίκους του Νομού αλλά και στο ευρύ που την επισκέπτεται και κύριος σκοπός της είναι να παρέχει στα μέλη της χρήσιμες υπηρεσίες και πηγές πληροφόρησης που να ανταποκρίνονται στις πληροφοριακές και πολιτιστικές ανάγκες τους, να αποτελεί κέντρο επικοινωνίας και ενημέρωσης, να προωθεί και να διαχειρίζεται την γνώση και να διαφυλάσσει και να προβάλει την τοπική πολιτισμική παράδοση.
Η κύρια συλλογή της καλύπτει βιβλία όλων των θεματικών πεδίων που απασχολούν ένα πολίτη και αποτελείται από λογοτεχνικά βιβλία ενηλίκων, ελληνικά και ξενόγλωσσα, παιδικά βιβλία, βιβλία γνώσεων, συλλογή σε παλαιότυπα και σπάνια τεκμήρια, 32 χειρόγραφα, από το 12ο έως το τον 19ο αιώνα, περισσότερους από 100.000 τίτλους βιβλίων, 350 τίτλους περιοδικών, δίσκους μουσικής βινυλίου, και δωρεές που έγιναν αποδεκτές έπειτα από καθορισμένα κριτήρια αξιολόγησης. Η βιβλιοθήκη διατηρεί αρχειακό υλικό εφημερίδες περιοδικά κ.λπ. τοπικού χαρακτήρα και περιλαμβάνει στη συλλογή της υλικό που έχει δημοσιευτεί και αφορά στην ιστορία του τόπου. Παράλληλα, διαχειρίζεται τους χρηματικούς πόρους της και εμπλουτίζεται με νέες αγορές σύμφωνα με τις πληροφοριακές ανάγκες των χρηστών της και τις ελλείψεις που έχει. Επιπρόσθετα, από το 1995 λειτουργεί στο ισόγειο της Εργαστήριο Συντήρησης χαρτιού και βιβλίου όπου συντηρούνται παλαιά και σπάνια βιβλία, έγγραφα αρχειακών συλλογών, χάρτες κ.λπ. Για την περιγραφική καταλογογράφηση του υλικού της, το προσωπικό της χρησιμοποιεί τους Αγγλοαμερικάνικους Κανόνες Καταλογογράφησης και για τη θεματική ευρετηρίαση χρησιμοποιεί τον Κατάλογο Θεματικών Επικεφαλίδων της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου (LCSH) και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.
φωτογραφίες μαθητών
Ομάδα μαθητών: Παναγιώτης Λ.,, Αχιλλέας Κλ., Χρήστος Γ., Κωνσταντίνος Κ.,
Πηγές:
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΕΓΚΩΜΙΟ, το παρελθόν που δεν χάθηκε, ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Ι. ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΩΔΩΝΗ, 1998
https://el.wikipedia.org/
η εκπαιδευτικός Πληροφορικής του σχολείου: Σπυρονίκου Αικατερίνη ΠΕ86