Επίσκεψη των μαθητών των Ε ‘ και ΣΤ τάξεων στο Ζάλογγο και στην αρχαία Κασσώπη

Άλλη μια επιτυχημένη εξόρμηση είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι μαθητές της Ε΄ και της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας την Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου. Μετά από αρκετές βροχερές μέρες, ο καιρός βελτιώθηκε και στα νότια της Ηπείρου ήταν ιδανικός, με καταπληκτική ατμόσφαιρα, κάτι που βοήθησε ιδιαίτερα στην πραγματοποίηση της εκπαιδευτικής επίσκεψης στην Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου (1777μ.Χ.), στο Μνημείου του Ζαλόγγου και στον αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες κατέκλυσαν την αυλή του Μοναστηριού. Εκεί τους υποδέχτηκε η Μοναχή Ναταλία, η οποία στο αρχονταρίκι μίλησε στα παιδιά για την ιστορία της Μονής και τους πρόσφερε ένα μικρό κέρασμα. Μετά, τα παιδιά προσκύνησαν στο καθολικό – που είναι αφιερωμένο στον Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο – και άκουσαν προσεκτικά όλα τα σχετικά με τις αγιογραφίες, τη σημασία και τη θέση τους στον ορθόδοξο ναό.

Στη συνέχεια μαθητές και εκπαιδευτικοί ανέβηκαν το βράχο του Ζαλόγγου, όπου στις 18 Δεκεμβρίου 1803, περίπου 60 Σουλιώτισσες έφτασαν κυνηγημένες, από τα στρατεύματα του Αλή πασά στο Ζάλογγο. Εκεί όταν πλέον ήταν σίγουρο ότι, δεν υπήρχε σωτηρία, αποφάσισαν να θυσιαστούν πέφτοντας στον γκρεμό, για να γλυτώσουν την αιχμαλωσία και την ατίμωση. Το 1961 εγκαινιάστηκε ένα από τα πιο επιβλητικά, μεγαλόπρεπα και συμβολικά μνημεία σ’ όλη τη χώρα: το Μνημείο των Σουλιωτισσών, φιλοτεχνημένο από τον κορυφαίο γλύπτη Γιώργο Ζογγολόπουλο.

Τρίτη και τελευταία στάση, αποτέλεσε ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Κασσώπης. Πολύτιμη ξεναγός μας αποδείχτηκε η αρχαιολόγος κα Τζένη Μπάρκα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας. Η Κασσώπη είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πως οι πρόγονοί μας επέλεγαν τη θέση μιας πόλης αλλά και πως την έχτιζαν. Σε φυσική οχυρή θέση, πάνω σε οροπέδιο στα 550 μ., με καταπληκτική θέα προς το Ιόνιο και τον Αμβρακικό, η Κασσώπη θα μπορούσε να αποτελέσει υπόδειγμα οικισμού. Πρώτη αναφορά γι αυτήν γίνεται από τον άγγλο περιηγητή William Martin Leake, στα 1835.  Στην ακμή της (3ος π.Χ. αι.), ο πληθυσμός της έφτανε τις 10.000 κατοίκους και διέθετε δύο θέατρα, ένα χωρητικότητας 8.000 θέσεων και ένα μικρότερο, το Βουλευτήριο, 2.500 θέσεων. Αυτό και μόνο δείχνει τη σημασία που έδειχναν οι κάτοικοί της προς τον πολιτισμό! Εντυπωσιακά ευρήματα αποτελούν το Καταγώγιο, η Αγορά, η Βόρεια Στοά! Η Κασσώπη δυστυχώς ακολούθησε τη μοίρα όλων των πόλεων της Ηπείρου, όταν αρχικά το 167 π.Χ. λεηλατήθηκαν από τις λεγεώνες του ρωμαίου στρατηγού Αιμίλιου Παύλου 70 πόλεις της Ηπείρου και 150.000 άνθρωποι υποδουλώθηκαν. Το δεύτερο και καθοριστικό χτύπημα ήρθε όταν μετά τη ναυμαχία του Ακτίου, το 31 π.Χ., ο μετέπειτα πρώτος ρωμαίος αυτοκράτορας Οκταβιανός νίκησε τον Μάρκο-Αντώνιο και την Κλεοπάτρα, έχτισε την Νικόπολη ( κοντά στη σημερινή Πρέβεζα) για να γιορτάσει το θρίαμβό του. Τότε όλος σχεδόν ο πληθυσμός των πόλεων της Ηπείρου εξαναγκάσθηκε να εγκαταλείψει τις εστίες του για να κατοικήσει στη νέα πόλη.



Δημοσιεύθηκε στην Αρχική, Δράσεις Σχολείου, Έκτη Δημοτικού, Πέμπτη Δημοτικού, Σχολικό Έτος 2022-2023. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.