Στο Δάσος της πόλης μας

Άλλη μία εξόρμηση πραγματοποίησαν οι μαθήτριες και οι μαθητές του Ε1, στο πλαίσιο των δράσεων του διεθνούς προγράμματος «Μαθαίνω για τα Δάση». Αυτή τη φορά τα παιδιά ανέβηκαν στο περιαστικό δάσος των Ιωαννίνων (Δασύλλιο).

Με λεωφορείο ξεκίνησαν από το Ρολόι και περνώντας από την κεντρική πλατεία και την πλατεία Πάργης, έστριψαν στη διασταύρωση, στο σημείο που οι παλιοί Γιαννιώτες θα θυμούνται το κέντρο «ο Αλλάχ». Απέναντι ακριβώς βρίσκονται τα εβραϊκά μνήματα, να θυμίζουν την παρουσία της πολυπληθούς – μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – κοινότητας στην πόλη μας. Από εκεί το μικρό λεωφορείο, ανηφόρισε, πέρασε το τουριστικό περίπτερο – την καφετέρια που φέρει το όνομα «Πολιτεία» σήμερα- και σταμάτησε στην αρχή του χωματόδρομου, που οδηγεί δεξιά στο δάσος.

Αφού δοκίμασαν τις ικανότητές τους στα όργανα γυμναστικής, στην αρχή της διαδρομής, πάνω από το Θέατρο της ΕΗΜ, ξεκίνησαν, το πρωινό της Πέμπτης, 1ης Φεβρουαρίου, να διασχίζουν το δάσος της πόλης, που αποτελεί μαζί με τη λίμνη Παμβώτιδα τα δύο φυσικά στολίδια της πόλης μας. Στο δρόμο συνάντησαν αρκετούς δρομείς, που έκαναν την προπόνησή τους – παρά τη χαμηλή θερμοκρασία – αλλά και περιπατητές, που απολάμβαναν την ηρεμία και τους ήχους του δάσους. Ανεβαίνοντας το μονοπάτι για το Πυροφυλάκιο, συνάντησαν το γιατρό, αθλητή και φυσιολάτρη, κ. Χρόνη Δρούγια, ο οποίος τους μίλησε για την υγεία, τη σωματική, την ψυχική αλλά και του περιβάλλοντος και πως η μία αλληλεπιδρά με την άλλη.

Φτάνοντας στην κορυφή του λόφου, στο φυλάκιο, μας περίμεναν η κ. Μαρία Μπουκουβάλα Διευθύντρια Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, η κ. Σταυρούλα Σέλλη, Δασολόγος και ο κ. Ιωάννης Κοσμέρης, Δασοφύλακας του Δασαρχείου Ιωαννίνων. Τα παιδιά άκουσαν πως δημιουργήθηκε τι συγκεκριμένο δάσος, με τη δενδροφύτευση να ξεκινά πριν από εννιά δεκαετίες και να ολοκληρώνεται τη δεκαετία του ΄50. Επίσης, έμαθαν για το έργο του Δασαρχείου, που σχετίζεται με τη συντήρηση αλλά και την ανάπλαση της χλωρίδας.

Την προσοχή των παιδιών αποσπούσαν μόνο τα σκιουράκια που ανεβοκατέβαιναν τους κορμούς και πηδούσαν από κλαδί σε κλαδί και από δέντρο σε δέντρο, σαν ακροβάτες!

Στη συνέχεια, σειρά είχε η κ. Λαμπρινή Μπόζιου, Πυρονόμος, από το Γραφείο Επιχειρήσεων της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Ιωαννίνων, η οποία μίλησε για το έργο των Πυροσβεστών. Η πρόληψη, ο συντονισμός και η οργάνωση, τόνισε η κ. Μπόζιου αποτρέπουν την εκδήλωση πυρκαγιάς. Ειδικά τους θερινούς μήνες, οι Πυροσβέστες βρίσκονται στο Δάσος 24 ώρες το 24ωρο, ώστε να το δάσος να φυλάσσεται και να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος από φωτιά, που θα απειλούσε όλη την πόλη. Στην προσπάθεια της Πυροσβεστικής χρειάζεται να συμμετέχουν όλοι οι κάτοικοι, μικροί και μεγάλοι, με το να αγαπούν και να προστατεύουν το δάσος.

Τα παιδιά αφού έκαναν ένα διάλειμμα για φαγητό και για να συμπληρώσουν στο σημειωματάριό τους, όσα άκουσαν για το δάσος, πήραν το δρόμο της επιστροφής από το χωματόδρομο. Σε λίγη ώρα έφτασαν στη διασταύρωση, στη «Δροσιά» και από εκεί κατέβηκαν στο Θέατρο της ΕΗΜ. Έτσι συνδύασαν την περιήγησή τους στο δάσος με την επίσκεψή τους στην οικία του «Κώστα Φρόντζου», τον περασμένο Νοέμβριο.



Δημοσιεύθηκε στην Αρχική, Δράσεις Σχολείου, Ευρωπαϊκά και Διεθνή Προγράμματα, Μαθαίνω για το δάσος, Πέμπτη Δημοτικού, Σχολικό Έτος 2023-2024. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.