Ολοκλήρωση Προγράμματος eΤwinning  «Let’s Sing Together»

Από τον Οκτώβριο  του 2023 μέχρι και τις αρχές Μαρτίου του 2024 η Β’ τάξη του σχολείου μας με την Εκπαιδευτικό Μουσικής κ. Ντούση Ειρήνη συμμετείχαν σε συνεργατικό Ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning με τίτλο «Lets Sing Together». Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από το Szkoła Podstawowa nr 1 im. Tadeusza Kościuszki w Rawie Mazowieckiej (Πολωνία),  το 1ο  Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων (Ελλάδα) και το Ninotsminda School No 1 (Γεωργία).

 https://www.google.com/maps/d/edit?mid=1c6yRbHDsfV330pqw0V-mMqmJkmxQtEo&usp=sharing

Το eTwinning είναι μια Ευρωπαϊκή δράση μέσω της οποίας σχολεία από διαφορετικές Ευρωπαϊκές χώρες, κάνοντας χρήση εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), συνεργάζονται ώστε να αποκομίσουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη. Η δράση eTwinning δίνει στα σχολεία την ευκαιρία να ενταχθούν στον ευρωπαϊκό χώρο εκπαίδευσης και να αναπτύξουν συνεργασίες σε πολλούς τομείς. Οι εκπαιδευτικοί αναπτύσσονται επαγγελματικά και οι μαθήτριες-τές  εμπλουτίζουν την πολιτισμική ταυτότητά τους καθώς αλληλεπιδρούν με συμμαθήτριες-τές από άλλες χώρες και δημιουργούν καινούργιες φιλίες.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα στόχος του έργου ήταν να δείξει πώς τα τραγούδια μπορούν να  συνδράμουν στη διαδικασία εκμάθησης ξένων γλωσσών. Στο συγκεκριμένο έργο  η αγγλική γλώσσα ορίστηκε ως γλώσσα επικοινωνίας μεταξύ των μελών του προγράμματος. Οι μικροί μαθητές εξασκήθηκαν στην ξένη γλώσσα τραγουδώντας τραγούδια και βελτιώνοντας, έτσι, τις γλωσσικές τους δεξιότητες. Είναι αποδεκτό, άλλωστε, πως η ακρόαση μουσικής σε μια δεύτερη ξένη γλώσσα μπορεί να προσφέρει διασκέδαση και κίνητρο στην εκπαιδευτική διαδικασία  και πως  το τραγούδι μπορεί να ενισχύσει τις δεξιότητες ακρόασης και ομιλίας, την προφορά, τον τονισμό και το λεξιλόγιο.

Κάθε μήνα οι μικροί μαθητές μάθαιναν από ένα τραγούδι το οποίο τραγουδούσαν με τους εταίρους συμμαθητές τους από τις άλλες χώρες, συναντήθηκαν διαδικτυακά και αντάλλαξαν τις εμπειρίες τους, απάντησαν σε ερωτηματολόγιο σχετικά με το πρόγραμμα, γνωρίστηκαν μεταξύ τους, είδαν εικόνες και βίντεο από τα σχολεία τους και από την διαδικασία εκμάθησης των τραγουδιών και για τρεις μήνες έζησαν μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη εμπειρία μάθησης μέσα στο πλαίσιο του μαθήματος της μουσικής.

Πραγματικά ελπίζουμε στο μέλλον να υπάρξουν και άλλες τέτοιες συνεργασίες οι οποίες δίνουν απίστευτες δυνατότητες στην εκπαιδευτική διαδικασία!

Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο:

e twinning project “Let’s Sing Togetherr” – Δημιουργήθηκε με το Clipchamp 1710281339797.mp4

 
Δημοσιεύθηκε στην E-Twinning, Αρχική, Δευτέρα Δημοτικού, Δράσεις Σχολείου, Ευρωπαϊκά και Διεθνή Προγράμματα, Σχολικό Έτος 2023-2024. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.