Καμπέρειο Πνευματικό Ίδρυμα

Σκοπός του Ιδρύματος είναι να προσφέρει και να υπηρετεί την ανάπτυξη της πνευματικής, καλλιτεχνικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής της πόλης των Ιωαννίνων και γενικότερα της Ηπείρου.

Στα πλαίσια της αποστολής του, το Ίδρυμα δραστηριοποιήθηκε στο παρελθόν και εξακολουθεί και σήμερα με τους εξής τρόπους:

Το 1921,όταν ιδρύθηκε η Ιατρική Σχολή στα Γιάννενα, στεγάσθηκε σε αίθουσα του Καμπερείου Ιδρύματος,όπου και παραμένει μέχρι το 1991.

Μεγάλη προσφορά του Ιδρύματος στην πολιτιστική ζωή της πόλεως είναι η παραχώρηση της ισόγειας μεγάλης αίθουσας 200 θέσεων στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.),όπου σήμερα στεγάζεται το ομώνυμο θέατρο.

Στον 1ο όροφο του Ιδρύματος, στεγάζεται το βεστιάριο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

Στον 2ο όροφο βρίσκεται η 1η αίθουσα της Ηλεκτρονικής Βιβλιοθήκης, καθώς και η αίθουσα διαλέξεων “Μαρία Καμπέρη”, χωρητικότητας 220 περίπου ατόμων με μικροφωνική εγκατάσταση, βήμα – έδρα ομιλητή, βιντεοπροβολέα, οθόνη προβολής και επιδιοσκόπιο.

Στην αίθουσα Διαλέξεων φιλοξενούνται  (για πρόβες) η παιδική χορωδία “Τροβαδούροι των Ιωαννίνων”, η χορωδία του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων και Συνταξιούχων ΟΤΕ, η θεατρική ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και άλλες θεατρικές ομάδες.

Στον 3ο όροφο στεγάζεται η Διεύθυνση Νεότητος της Ι. Μητροπόλεως Ιωαννίνων, το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Ιωαννίνων «Σχεδία (σε συνεργασία με τον Ο.ΚΑ.ΝΑ.), καθώς επίσης και η 2η αίθουσα της Ηλεκτρονικής Βιβλιοθήκης.

Ο Ιωάννης Καμπέρης (1924-1996) καταγόταν από την περιοχή Τζοντίλα (Ζωοδόχο) Ιωαννίνων. Ο Ι. Καμπέρης δραστηριοποιήθηκε στο χώρο των οικοδομικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων και ήταν παντρεμένος με τη Μαρία Καμπέρη με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά. Οι ευεργεσίες του Ι. Καμπέρη υπηρετούν την πολιτιστική ζωή των Ιωαννίνων, τα Γράμματα, την Παιδεία και τη Θρησκευτική Πίστη. Το 1975 ο Ιωάννης Καμπέρης αναδείχθηκε χορηγός, καθώς εξόπλισε πλήρως την καρδιολογική μονάδα εντατικής θεραπείας στο Κρατικό Γενικό Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων. Τρεις ήταν οι μεγάλες χορηγίες του: Το Καμπέρειο Πνευματικό Ίδρυμα, η Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη και η αναστήλωση του ενοριακού ναού το Αρχιμανδρείο ενώ παράλληλα αγωνίστηκε πολλά χρόνια για την ίδρυση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Με το προεδρικό διάταγμα 598/1978 εγκρίθηκε η ίδρυση του Κ.Π.Ι., τα έξοδα ανέγερσης του oποίου ανέλαβε εξ ολοκλήρου ο Ι. Καμπέρης. Ως σκοποί του ιδρύματος ορίστηκαν: «η ανάπτυξη της πνευματικής, καλλιτεχνικής και πολιτιστικής κίνησης στην πόλη των Ιωαννίνων και ευρύτερα στην Ήπειρο, καθώς και η χορήγηση βραβείων σε αριστεύσαντες μαθητές των γυμνασίων της πόλης και του Νομού και, ακόμη, η χορήγηση υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές και η χρηματοδότηση επιστημονικών ερευνητικών εργασιών».

φωτογραφίες των μαθητών

Ομάδα μαθητών: Χρυσάνθη Μπ., Νεφέλη Ζ., Έλλη Δ., Μυρτώ Κ.

Πηγές:
http://www.imioanninon.gr/kampereio


η εκπαιδευτικός Πληροφορικής του σχολείου: Σπυρονίκου Αικατερίνη ΠΕ86

Δημοσιεύθηκε στην Αρχική, Έκτη Δημοτικού, Πληροφορική, Σχολικό Έτος 2018-2019, Χωρίς κατηγορία. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.